Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου

Ἱστορικό τοῦ Ναοῦ

Το 1924 οι πρόσφυγες βρήκαν το Καθολικό της Μονής Δαφνίου, τον υστεροβυζαντινό Ναό του Προφήτη Ηλία, το ναΐσκο του Αγίου Γεωργίου και εκείνον των Αγίων Αναργύρων του Δρομοκαΐτειου.

Δυο χρόνια μετά έστησαν ανατολικά του σημερινού ναού της Παναγίας μια εκκλησία-παράγκα, με εικόνες που πήραν απο τη Νέα Φώκαια και άφησαν προσωρινά στην Παναγιά Βαριάς της Μυτιλήνης. Για το όνομα του ναού συμφωνήθηκε να τιμάται στο σεπτό όνομα της Παναγίας που είχαν στη Νέα Φώκαια, αλλά να συνεστιάζονται την εορτή των αγίων Κων/νου και Ελένης που είχαν στο Τσακμακλί. Προσωρινοί εφημέριοι ήταν ο π. Μακάριος Σπηλιώτης και ο π. Γερμανός Δράκος, που ήταν συγχρόνως και δάσκαλος του προσφυγικού σχολείου.

Το 1933 δημιουργείται η Ενορία. Το 1938 ξεκαθαρίζεται το οικόπεδο του Ναού και στο πανηγύρι της 15 Αυγούστου 1940, κατατέθηκε ο θεμέλιος λίθος, ημερομηνία βύθισης της “Έλλης”. Το 1946 συγκροτήθηκε Επιτροπή Ανοικοδομήσεως και ανατέθηκε η μελέτη στον Ευάγγελο Καλούμενο και η εργολαβία στον Παύλο Ιγνατιάδη. Ψυχή ο Νικ. Λέκκας.

Το 1951 έγινε ο Σύλλογος Ενοριτών που πρωτοστάτησε στα εγκαίνια στις 10 Οκτώβρη 1954, με τον Επίσκοπο Ρωγών Διονύσιο ως εκπρόσωπο του Αρχ/που Σπυρίδωνα και με εικόνες του Καυσοκαλυβίτη μοναχού Ζαχαρία, φροντίδα του Κων/νου Πετρίδη.

naos1
naos5
naos2
naos4

Το 1976 ξεκίνησε η αγιογράφηση και η επέκταση του Ναού βάσει των σχεδίων του αρχιτέκνονα Μιχαήλ Μακάρωφ. Το 1978 στήθηκε το, λυόμενο τότε, παρεκκλήσιο του Τιμίου Προδρόμου με δωρεά της μακαριστής Πέρδικας Βλασιάδη. Το 1981 στρώθηκαν τα μάρμαρα.

Το 1987 έγιναν τα γραφεία και ο εσωνάρθηκας, με πρώτο δωρητή τον μακαριστό Ηλία Κανά. Το 1992 έγινε η αποθήκη ανατολικά και εγκαταστάθηκε κεντρική θέρμανση απο τον Ιωάννη Πρινιανάκη. Το 1993 έγινε η υπόγεια αίθουσα κατηχήσεως και ο εξωνάρθηκας με δωρεά της κεράμωσης απο τον Κων/νο Φελεσκούρα.

Το 1994 έγινε το παρεκκλήσιο του Αγίου Ελευθερίου (140 m2) με αρχιτέκνονα τον μακαριστό Θεόδωρο Κοντοπίδη και εργολάβο το Δημ. Τόλια. Δωρήτρια η Έρρικα Φραγκιαδάκη – Kloeckner, στη μνήμη του συζύγου της Ελευθερίου. Εγκαινιάστηκε στις 3 Νοεμβρίου 1996 απο τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Αλέξιο.

Το 1996 υψώσαμε το καμπαναριό και ανακατασκευάσαμε το παρεκκλήσιο το Αγίου Ιωάννου (1999) με αρχιτέκνονα τον Πέτρο Τόλια και εργολάβο το Δημ.Τόλια. Το εγκαινίασε στις 24/06/2000 ο Σεβ. Αλέξιος.

Το 2001 ανακαινίστηκε ο Ναός με μελέτη του αρχιτέκνονα Γεωργίου Αναπλιώτη, εργολάβο τον Αθανάσιο Κουτσόπουλο και μαρμαροτεχνίτη τον καλλιτέχνη Χρήστο Μουρίκη. Επρόκειτο για μια ριζική ανακαίνιση με αλλαγές στα δάπεδα, στα παραάθυρα, στα ηλεκτρολογικα κ.α.

Επίσης αντικαταστάθηκε το Τέμπλο με χαμηλό ξυλόγλυπτο, του οποίου τη δαπάνη ανέλαβε προσφιλής ομάδα ενοριτών.